Choď na obsah Choď na menu

Ako vzniká chrápanie

17. 1. 2011

Chrápete? Chrápe partner/ka? Chrápe manžel/ka? Chrápanie nie je len nepríjemný zvukový fenomén sprevádzajúci spánok. Chrápanie môže byť dôsledkom zlých anatomických pomerov v horných dýchacích cestách, ale tiež vzniknúť bez zjavného dôvodu. Dôsledky bývajú nielen psychologické a sociálne (pokiaľ vás chrápanie trápi, najskôr preto, že partner chrápanie netoleruje), ale aj zdravotné...

 

duringsnoring.jpg

Chrápanie spôsobuje anatomické usporiadanie horných dýchacích ciest. Vzniká chvením mäkkých tkanív horných dýchacích ciest, najmä mäkkého podnebia. Počas spánku dochádza k relaxácii šijového svalstva a svalstva hltanu. To spôsobuje, že sa mäkké podnebie každým nádychom ľahko rozochveje a vibruje a toto chvenie - vibrácie spôsobujú typický zvuk chrápania.

 

Prečo vlastne tieto anatomické útvary kmitajú? Rozochvejú sa pri prúdení vydychovaného a vdychovaného vzduchu. Práve pri chrápaní prichádza často k tomu, že človek prestane dýchať. Čo sa v organizme deje? Prestane sa okysličovať krv, dôsledkom je poškodzovanie orgánov, ktoré sú na nedostatok kyslíka najcitlivejšie, najmä mozgu, srdca a ciev.

 

Chcete vedieť viac?