Choď na obsah Choď na menu

Zlatý štandard v liečbe chrápania

19. 1. 2011

Diagnostika ako i včasná terapia obštrukčného spánkového apnoe tj. OSA (ako najčastejšej príčiny poruchy dýchania v spánku) zohráva dôležitú úlohu v prevencii množstva zdravotných komplikácii. Od začiatku 90-tych rokov boli intenzívne vyvíjané postupy, ktorými sa dalo zmierniť alebo celkom vyliečiť intenzívne chrápanie a zástavy dychu v spánku.  Spôsob, akým sa dosahuje normalizácia priechodnosti dýchacích ciest a tým obmedzuje chrápanie a dychové pauzy sa nazýva pretlaková ventilačná terapia (z angl. CPAP = Continuous Positive Airway Pressure). Je to pri správnej indikácii jednoznačne najlepšia, jednoznačne efektívna a cenovo relatívne dostupná terapia OSA. Poskytuje výrazný liečebný efekt u pacientov bez ďalších sprievodných ochorení, ale taktiež u pacientov po infarkte, s cievnou mozgovou príhodou, a s inými ochoreniami. Preto by mala byť táto liečba u pacientov s obštrukčným spánkovým apnoe čo najskôr zahájená.

Samotné liečenie spočíva v nosení masky na nose, ktorá je hadicou pripojená k malému prístroju obsahujúcemu kompresor a riadiacu elektroniku. Tento malý no technicky dokonalý prístroj dokáže nielen udržovať priechodné dýchacie cesty a zabraňovať tak poruchám dýchania a chrápaniu, ale aj regulovať parametre dýchania podľa najlepšieho efektu na spánok. Najjednoduchšie prístroje pracujú s pevne nastavenými parametrami, no väčšina momentálne predávaných prístrojov si dokážu parametre upravovať podľa parametrov pacientovho dýchania. Dosahujú tak nielen zlepšenie dýchacích pomerov ale taktiež veľmi rýchlo upravujú prerušovaný a nedostatočne hlboký spánok.

Prístroje na pretlakovú terapiu sú v indikovaných prípadoch hradené zdravotnou poisťovňou. Podmienkou zahájenia liečby je splnenie indikačných kritérii, tj. vyšetrenie v spánkovom laboratóriu.

 U pacientov s ľahkým stupňom OSA, ktorí nespĺňajú podmienky na zahájenie pretlakovej liečby CPAP je nutné ďalšie sledovanie, ktoré má predísť zhoršovaniu stavu. V prípade závislosti prejavov OSA od polohy pri spánku je vhodné okrem terapie CPAP obmedziť túto (obvykle na chrbte) polohu – napríklad našitím tenisovej loptičky do zadného dielu pyžama.

 

Ďalšie metódy liečby OSA zahŕňajú v prípade nevhodných pomerov s ústnej dutine otorinolaryngologické zákroky (napr. rôzne formy uvulo-palato-plastiky) alebo použitie rôznych orálnych pomôcok (angl. oral apliances).


Ďalšie podrobnosti nájdete tu...